Templomfotogrammák a Sárospataki Református Teológiai Akadémián (SRTA)

A Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság és az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület partiumi alkotó tagjának, Fórián Andreának november 15-én, szerdán nyitották meg Templomfotogrammák c. egyéni fotótárlatát a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Zsibongó galériájában. A tárlatot 2024. január 31-ig lehet megtekinteni.

A kiállítás megnyitója része volt az SRTA-n aznap zajló Tudomány Ünnepe tanulmányi délutánnak, ahol Lelkészek – a múló időben címmel hallgathattak meg az érdeklődők érdekes és értékes előadásokat.

Az alkotó maga is az SRTA közösségszervező mesterszakos hallgatója, akit dr. Nagy Károly Zsolt főiskolai tanár, antropológus, református lelkész köszöntött, aki maga is fotográfus több kiállítással a háta mögött.

A fotók értékelésénél elmondta, hogy a fotogram elnevezés Moholy-Nagy Lászlótól ered, aki a fényképezőgép nélkül, vagy kikapcsolt fényképezőgéppel készült képeket nevezte így. Az eljárás az 1920-as évek avantgard művészetében volt népszerű, amikor a fényérzékeny felület elé tett tárgy árnyékát örökítették meg. „És bár Andrea nem kikapcsolt fényképezőgéppel készítette a képeit, a megragadott részletek, a fény és árnyék játékának megfotózásával mégis lenyomatot ad a templomokról. Benne van minden, ami ahhoz kell, hogy érezzük, hol is vagyunk.”

A partiumi és erdélyi templomokból összeállított Templomfotogrammák c. tárlat az elmúlt években már megélt 5 kiállítást, különlegessége még, hogy minden képhez egy zsoltárvers tartozik, s ahogy az alkotó fogalmazott: „a képek megkeresték a hozzájuk tartozó igeverset.”

A zenei pillanatról a megnyitó elején Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott: Bartók Béla, Este a székelyeknél c. darabjával.

Képek a megnyitóról: