Nemzetközi kiállítás, izgalmakkal teli tanfolyamázárás – 2021.február.21

Újabb ősbemutatónak számító nemzetközi kiállításnak ad otthont a nagyváradi Vár Fejedelmi Palotájában lévő Vilidár István Galéria, ahol 2021 február 13-án 11 órakor nyílt meg az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesülettel és a Nagyvárad Város Múzeuma – Kulturális Komplexummal közösen megszervezett tárlat, amelyen néhány váradi személyesen vett részt, mintegy 10 Kárpát-medencei (erdélyi, délvidéki, felvidéki, partiumi, kárpátaljai és magyarországi) végzős kurzushallgató pedig online követte azt a Zoom platformon keresztül.

Az eseményt a nemzetközi egyesület Facebook-oldalán élőben közvetítették. A jelenlévőket Tóth István AFIAP, ESFIAP az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte, aki beszédében elmondta: kurzusvezetői pályafutásának eddigi legösszetettebb megnyitóját szervezte meg most.

Miután ismertette a 17 résztvevő névsorát, gratulált a tanfolyam végzőseinek, és ünnepélyes keretek közt átnyújtotta oklevelét az érmihályfalvi Száv Zsuzsának és Kertész Zoltánnak. Az eseményen részt vett és felszólalt a szegedi Kárpát-medence Intézet és a debreceni Partium Ház képviselője, Némethy Norbert, aki az első kurzus színvonalát és lebonyolítását méltatta. Kiemelte a kiállítás eredetiségét és a képek művészi színvonalát.

A munkák online is megtekinthetők, itt: https://www.eurofotoart.com/efa-exbhibitions-halls/stefan-vilidar-istvan-gallery-oradea/ .A megnyitón interneten keresztül felszólaltak a következő végzősök: Nyári Erika tanár Szabadkáról (Délvidék), Zorkóczy Zenóbia színész Kézdivásárhelyről (Erdély), a péterfalvi református lelkipásztor (Kárpátalja), Erdélyi Olívia technikus Királyhalomról (Délvidék), Matus Dóra egyetemi hallgató Párkányról (Felvidék) és Brógyányi Mihály idegenvezető Pozsonyból (Felvidék).

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület a várpalotai Kárpát-medence Intézettel közösen, a debreceni Partium Ház támogatásával indította el idén az első ingyenes magyar nyelvű fotótechnikai és -művészeti kurzust, amelyen száz érdeklődő vett részt a szerbiai Vajdaságból, a szlovákiai Felvidékről, a romániai Partiumból és Erdélyből, az ukrajnai Kárpátaljáról, illetve Magyarországról.

Az online képzést Tóth István AFIAP vezette, aki több mint negyven éves tapasztalattal rendelkezik e téren. A tervezett öt kurzus közül az első Az én településem című kiállítással zárult, amelynek anyagát 51 fotográfia teszi ki.

Az alkotók a kurzus 17 végzőse: Balázsi Boróka (RO), Brogyányi Mihály (SK), Dobán Dorina (UA), Erdélyi Olivia (SRB), Gombár Mária (HU), Göblös Csernai Edit (SRB), Hajdu Alex (HU), Hős Norbert (SRB), Kertész Zoltán (RO), Matus Dóra (SK), Nyári Erika (SRB), Perduk Beáta (HU), Szabó Ildikó (SK), Száv Zsuzsa (RO), Szekunda László (UA), Török Adél (HU), Zorkóczy Zenóbia (RO).

A megnyitón a Duo Varadiensis kamarazenekar képviselője, Thurzó Sándor József brácsaművész az alábbi zeneművekkel örvendeztette meg az egybegyűlteket: Felvidéki dallam (Lavotta János), illetve Bartók Béla: Tót legények tánca.

Bódi Gréta Nóra, a Nagyváradi Művészeti Líceum 9. osztályos tanulója (felkészítő tanár: Leopold Ottília) magyar népdalokat adott elő. A kiállítás 2021 február 25-ig lesz látható naponta 8 és 20 óra között. A belépés ingyenes.