„Becsei impressziók” fotókiállítás megnyitója

Az Euro Foto Art  Nagyváradi  Kiállítási Központ szervezésében és  Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Fotóklubja (CFNO) által adminisztrált „Ștefan Vilidár István” Galéria ad otthont e héttől kezdőden a a „Becsei impressziók” (SRB) című fotókiállításnak.

A Nagyvárad és Környéke Turizmust Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR) közösen, az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület (AIEFA) védnöksége alatt, a Summi Agro Románia támogatásával, 50 fekete-fehér valamint színes alkotások vannak kiállítva melyet a  bihari fotóművészek  a közelmúltban alkottak a Kárpát-medencei Intézethez tartozó Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság (KMFT) tagjainak nemzetközi fotóművészeti alkotótáborában.

A szegedi „Kárpát-medencei” Intézet támogatásál szervezett nemzetközi táborban Délvidékről, Felvidékröl, Patiumból, Erdélyböl és Magyarországról 22 fotóművész vett részt, amelyet a szegedi Kárpát-medencei Intézet (KMI) szervezett közösen az óbecsei városházával 2022. július 1. és 03. Között Jusztin László óbecsei fotóművész vezetésével.

A nemzetközi táborban Bánházi Gyöngyi, Csíki János, Fórián Andrea, Kovács Orsolya és Tóth István AFIAP, ESFIAP a FMFT pártiumi tagjai vettek részt. A kiállított 50 alkotásokás a partiumi fotográfusok vizuális benyomásait mutatják be. Az esemény megnyitójára 2022. július 18-án, hétfőn 18:00 órakor került sor, nagyszámú közönség jelenlétében (a különösen nagy hőség ellenére), melyet Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész  köszöntött.

A nagyváradi fotóművész nagyra értékelte a nemzetközi fotóművészeti tábor megszervezésének kezdeményezését, amely lehetőséget kínált számos különleges kép elkészítésére. Kovács Orsolya kiállító, aki a kiállításon Óbecse központjában, a helyi templomokban és a Tisza-parton megörökített képeket állít ki a tárlaton, beszédében hangsúlyozta, milyen fontos szerepe volt ennek az eseménynek mivel számos olyan kollégával találkozott, akikkel eddig csak a ZOOM platformon találkozott online tanfolyamon keretén belül. Az eseményt előben az Egyesület Facebook-oldalán közvetítették.

A megnyitó kulturális programját a „Duo Sola Fide” csoport tagjai szolgálták: Thurzó Sándor József, aki Popper Dávid „Felejthetetlen emlékek” op 64, 1. című darabját adta elő (az előadó brácsa feldolgozásában). Fórián Andrea fotogáfus és előadó Sík Sándor Ember maradj  című versét szavalta el, illetve  a Szobrászat című versét Bihari Sándor Ave Maria, illetve Karl Dittersdorf „Német tánc” című zenei aláfestésére.

A végén Thurzó Sándor József brácsa művész Kodály Zoltán Este a székelyeknél című darabját adta elő (szólóbrácsára feldolgozásában). Az új kiállítás 2022. július 31-ig marad a látogatók a közönség számára, naponta 08:00 és 20:00 óra között, amelyre a belépés ingyenes.