Ótos András

Ótos András

Délvidék


Ótos András1963-ban született Újvidéken, iskoláit is itt végezte el. Már óvodás korában édesapja, id. Ótos András tanár bevezette a fotózás és a filmezés rejtelmeibe. Az egykori Jugoszlávia területén szervezett kistechnikusok versenyén általános és középiskolásként tizenkétszeres országelső volt a filmesek kategóriájában. Később is fotósként és filmesként számos díjat kapott. Az elektrotechnikai középiskolát Újvidéken végezte, majd beiratkozott Nagybecskereken a Politechnikai főiskolába, de mivel 1984-ben lehetőségett kapott, hogy a Magyar Szó munkatársa legyen, nem fejezte be tanulmányait, hanem a szerkesztőség állandó fotóriportere lett. Minden jelentős politikai és sporteseményt követett. A kilencvenes évek háborús éveiben Szerbiában, Horvátországban és Koszovón fényképezett. Magyarországon és Franciaországban Dormán Lászlóval közös kiállításon állította ki háborús képeit. Képeiért a Forum-díjat is kiérdemelte. 1989-ben sportfotóval a Tanjug különdíját érdemelte ki. A Duna Televízió megalakulása óta több újságíróval közreműködve operatőrként és vágóként tudósít a határon túli szerkesztőségeknek. Az MTI tévéállomással is együzmúűködik.

Együtműködés a BLUMBERG Tv vel.

2006-2007 évek között a svajci DRS tv állomás akreditált öperatőre volt.

Ótos András Miratovactól, azaz a szerb-macedón határtól, Sidig, a szerb-horvát határig fényképezőgépével végigkísérte a menekültek útjaikat. Közben volt Dimitrovgradban, a szerb-bolgár határnál, de a már nem Balkánon levő németországi Passauban, Ausztriában a salzburgi befogadóközpontban is.

Ótos András a balkáni háborúkban (volt Jugoszlávia szétesése) edzett, tapasztalt fotósként  olyan pillanatokat tudott megragadni, amelyeket nagyon sok fotós észre sem vesz.

Ezekben az időkben együtműködik egy németorszagi fotó ügynökséggel.

Fotoi megjelennek a Belgradi,Horvátországi,Magyarországi…médiumokban.A magyarországi MTI fotóügynökség munkatársa.

Kedvenc fotózásai a sport és  zene.

Az utolso 7 évben a vajdasági képviselőház elnökének a fotósa.

Dijak:

2008.

Jubileumi elismerés a Magyar Televizió Határon Túli Szerkesztőségének tizenöt éves jubileuma alkalmából példamutató munkája elismeréséül.

EPA németországi fotóügynökséggel együtműködés 2017 ben.

Brassai 2017 sajtófotó:

Eseményfotó kategóriában 2.dij

Szociófotó kategóriában 2.dij

Sportfotó kategóriában  1.dij

Brassai 2019 sajtófotó:

Sportfotó kategóriában 1.dij

Brassai 2021 sajtófotó:

Dokumentarista  foto kategória 1.dij

Legnagyobb eredménye,allitása szerint,a lánya mint 3.generáció a családban,befejezte a Művészeti Akadémián az operatőri szakot és folytatja az apja útját,mint fotós és operatőr.

A Magyar Sportujságirok Szövetségének a tagja.

Magyar Fotósok Világszövetségének a tagja.

Jelenleg a Magyar Szó fotóosztály főnöke.

Ahogyan András látja a körülötte lévő világot