Bánházi Gyöngyi

Bánházi Gyöngyi

Románia

A nevem Bánházi Gyöngyi, jelenleg Margittán élek. Tanulmányaimat Nagybányán és Kolozsváron végeztem. A nagybányai festőiskola életre szóló alapot biztosított az alkotói szemléletemhez. A képzőművészet mellett kedvenc időtöltésem a fotózás.
Többféle technikában dolgozom, szeretem a változatosságot és a kihívásokat. Az évek folyamán több egyéni és csoportos kiállításon vettem részt. Rendszeresen járok alkotótáborokba, ahol a közös tapasztalatcsere és az új élmények segítenek az alkotói tevékenységem kiteljesedésében. 
Alkotásaimban a pillanat hangulatát szeretném megragadni a külső élményeket a belső világommal ötvözve. Hiszek az ember és természet harmóniájában, alkotásaimhoz ebből a harmóniából merítek ihletet. Fontosak számomra a gyökerek, a hagyományok, ezt a ragaszkodást is beépítem a munkáimba. 
Az alkotás számomra nemcsak tevékenység, hanem életben tartó erő, ami harmóniát és kiteljesedést biztosít a mindennapokban.
Fotózással intenzívebben az utóbbi 15 évben foglalkozom. Minden témakör érdekel a fotózás területén, de a természet az, ami lenyűgöz, és közel áll hozzám. Az évek folyamán a fotózás terén több csoportos kiállításon vettem részt, úgy országon belül, mint határokon túl.
Egyéni kiállításom Miskolcon „Játék a fénnyel” Nagyváradon „A természet szeme” címmel volt.
A fotó számomra egy soha vissza nem térő és meg nem ismétlődő pillanat képe, amit a fény segítségével örökítünk meg egy másodpercnek apró töredékével, de visszanézve az eredményt, magát a képet, újra átéljük a pillanat varázsát, amit csak egyedül a szemünk nem lett volna képes agyunkba bevésni.

Ahogyan Gyöngyi látja a körülötte lévő világot