Kiállításmegnyitó a kárpátaljai Bátfán és a Közép-magyarországi Kisvárdán

A nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA) 2021-ben, a szegedi Kárpát-medence Intézettel közösen, online fotóművészeti és -technikai tanfolyamot szervezett, amelyen a 100 magyar hallgató vett részt a Kárpát-medence minden sarkából.

A képzést Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész vezette. A kurzus lezárultával a résztvevők 100 alkotásából, Az én településem címmel, először 2022. március 26-án a szegedi Kárpát-medence Intézet aulájában nyílt vizsgatárlat, amely aztán vándorkiállítássá vált. A kiállítást megnyitották 2023. január 22-én is a debreceni Partium Házban, illetve az AIEFA égiszével és az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) védnökségével a kárpátaljai Bátfán.

A megnyitóra 2023. július 4-én 18 órakor került sor a Bátfai Pálóczi Horváth Simon Közösségi Házban. A szép számú egybegyűlteket Dobán Dorina helyi református lelkipásztor köszöntötte, aki maga is a kurzus végzősei közé tartozik.

Felszólalásában méltatta a képzés színvonalát és megszervezését, majd így fogalmazott: „Már korábban is tudtam fényképezni, de a kurzus elvégzésének köszönhetően kicsit másképp látom a világot. Most már, ha fotózok, felhasználom a kurzusok tanultakat, odafigyelek a kompozícióra, a fényre és a többi fontos tényezőre”. Ezt követően az AIEFA elnöke vette át a szót, aki a kurzus megszervezésének körülményeiről és saját, személyes tapasztalatairól mesélt, majd átadta a lelkipásztornak az AIEFA -védnökségről és FIAP -égiszről szóló okleveleket.

Az esemény végén a résztvevők átvehették az Euro Foto Art Kiadó gondozásában, az AIEFA és a KMI finanszírozásával megjelent Az én településem című fotóművészeti album egy-egy példányát. A kiállításmegnyitón fellépett Torma Gergely, aki Viski és Nagydobrony környékéről származó magyar népdalokat adott elő tangóharmónikán. A kiállítás két hónapig lesz megtekinthető.

A kiállítás második részét szerdán, július 5-én 17 órakor nyitották meg a kisvárdai Magyar Házak Hálózathoz tartozó Kárpátalja Ház galériájában. A megnyitón szép számú közönség vett részt. Az érdeklődőket Bodrog László, a Kárpátalja Ház igazgatója köszöntötte, aki megköszönte a szervezőknek, hogy a tárlatot Kisvárdára is elhozták, és gratulált annak megszervezéséhez.

Az eseményen részt vett dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is, aki a rendezvény ötletét és a kiállított munkák színvonalát méltatta. Zárásképpen az AIEFA elnöke vette át a szót, aki a kurzussal kapcsolatos személyes élményeiről mesélt, és átadta Bodrog Lászlónak AIEFA-védnökségről és FIAP -égiszről szóló okleveleket.

A megnyitón két kisvárdai hallgató: Pedruk Beáta és Ács Béla is részt vett, ők egy-egy példányt kaptak az AIEFA és a KMI finanszírozásával megjelent Az én településem című fotóművészeti albumból. A kiállítást nem sokkal a megnyitó után Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere is meglátogatta.

A kiállításmegnyitókon Thurzó Sándor József brácsaművész, a nagyváradi Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport tagja magyar zeneművekkel örvendeztette meg az egybegyűlteket: Bátfán Kodály Zoltán Este a tábortűznél, Lavotta János Felvidéki népdalok (amelyeket ő maga dolgozott át brácsára), majd Kodály Zoltán: Tánc című művét játszotta, Kisvárdán pedig J. Brahms 5. magyar tánc, Macalik Alfréd Menuetto, Lászlóffy Zsolt Búvópatak, illetve Kodály Esti dal című szerzeménye hangzott el.

A kisvárdai kiállítás egy hónapig marad látogatható. Mindkét megnyitót élőben közvetítették a Facebookon, itt: https://www.facebook.com/kmft.hu.

Képek a kiállításmegnyitókról