„Az én településem”  vándorkiállítás megnyitója Kárpátalján és Kisvárdán

Az elmúlt évi  sikeres nagyváradi, szegedi Délvidék és a debreceni Partium Házban megnyitott tárlatot az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség égisze alatt Kárpátalján, illetve a kisvárdai Kárpátlaja Házban is meg fogják nyitni 2023 július első napjaiban.

A tárlatot a 2021-ben, a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (EFANE)  és a szegedi Kárpát-medence Intézettel (KMI) közösen  szerevezett online technikai és fotóművészeti tanfolyam végzöseinek alkotásaiból állították össze.

A tanfolyamot 100 résztvevő fejezte be, Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről, melyből 40 végzős íratkozott de a Kárpát-medence Intézethez tartozó Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaságba.

Az első 50 fotógráfiából összeállított tárlatot kedden, 2023. július 4-én este 6 órakor nyitják meg az Ungvárhoz csupán 8 km-re lévő Bátfai Pálóczi Horváth Simon Közösségi Házban.

A közönséget Dobán Dorina helybeli református lekész, tanfolyam végzős köszönti, majd Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész tanfolyam vezetője és előadója mesél a tanfolyammal kapcsolatos pozitív benyomásairól.

Ezt követően bemutatja az Euro Foto Art Könyvkiadó gondozásában, elmúlt évben az EFANE és KMI anyagi támogatásával megjelent albumot, melyet díjmentesen adnak át az érdeklödőknek és átadja Dobán Dorina fotóművésznek az EFANE és a KMFT által szervezett Évszakok a Kárpát-medencében c. pályázat keretén belül elnyert Szathmári Pap Károly plaketett.

A megnyitón Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész, a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület képviselője: Kodály Zoltán, Este a tábortűznél, iiletve  Lavotta János Felvidéki dallamok című művét adja elő, melyet az előadó művész írt át brácsa szólóra.

A kiállítás másadik részét a szerdán, 2023. július 5-én nyitják meg délután 5 órakor a kisvárdai Kárpátalja Magyar Házban, ahol a megjelent közönséget Bodrog László igazgató köszönti, majd Tóth István AFIAP, ESFIAP fotóművész tanfolyam vezető és előadó mutatja be a kiállított alkotásokat, illetve Az Én településem című albumot, melyet hasonló képpen ingyen kaptahja meg a megjelent közönség.

Az albumot meg lehet nézni és lapozgatni a KMFT honlapján is: Az én településem.

A megnyitón Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész, a Sole Fide Közösségi és Kúlturális Egyesület képviselője: J.Brahms V. Magyar tánc, Macalik Alfréd Menuetto, Lászlóffy Zsolt Búvópatak, Kodály Zoltán Esti dal című műveket adja elő.

A kiállítások plakátjait Hős Norbert  szabadkai (délvidék) fotóművész készítette. Mindkét megnyitót élőben lehet követni, vagy utólagos megnézni a Kárpát-mdencei Magyar Fotográfiai Egyesület (KMFT) facebook honlapján: https://www.facebook.com/kmft.hu