Két partiumi fotográfus kiállításának megnyitója egy óra különbséggel

Pénteken, 2023.07.21. került sor a nagyváradi középkori várban lévő Euro Foto Art Kiállítási Központ galériáiban két partiumi fotográfus kiállításának megnyitójára.

Tímár Zoltán margittai (Partium) fotográfus a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság (KMFT) alkotó tagjának első egyéni kiállításának megnyitója d.u. 5 órakor kezdödött a szerző és családja jelenlétében a Vilidár István Galériában nagyszámú közönség jelenlétében, melyet Tóth István AFIAP, ESFIAP az Euro Foto Art (AIEFA) elnöke és a Kárpát-mdencei Magyar Fotográfiai Társaság alelnöke üdvözölte külön felköszöntve a szerzőt, közelgő 50. születésnapja alkalmából.

”Nagyon megörültem Papp Gábor margittai festőművész barátomnak amikor felkért arra, hogy véleményezzem Tímár Zoltán margittai fotográfus alkotásait. A portfolium áttekintése után egyből arra következtettem, hogy a szerzőt művészi környezet vette körül, akit ez tudatos alkotásra serkentett. Utólagosan tudtam meg, hogy a bűnös Pósán Lajos fotóművész és Papp Gábor margittai festőművész volt.”

Tóth István, AFIAP, ESFIAP, KMFT alelnök

Ezt követően a kiállító fotográfus beszédében aláhúzta, hogy a legszebb ajándék amit kaphatott 50. születésnapja alkalmából épp az első egyéni kiállítása volt, majd megköszönte a szervezőknek a kiállítási lehetőséget.

Ezt követően átadta Tóth István fotóművész átadta a AIEFA védnökéségi Oklevelét.

A kiállított alkotások:

Képek a megnyitóról:

A második tárlat megnyitójára egy órával késöbb, este 6 órakor került sor a Matei Stegerean galériában, ahol Csíki János Hegyközpályi (Partium) , KMFT alkotó tag Vatikán című egyéni kiállításának megnyitójára került sor a szerző és nagyszámú közönsége jelenlétében, akit hasonlóan Tóth István AFIAP, ESFIAP kúrator köszöntött egy olaszos környezetben.

Vatikánban, illetve ennek környékén készűlt alkotások, az olasz zeneszerzők zenei hagulatával más környezetbe kalauzolja el a megjelent közönséget, pontosította Tóth István, majd átadta Csíki János fotográfusnak a AIEFA védnökségi Oklevelét.

Ezt követően a kiállító fotográfus alkotói élményeiről szólt a közönségnek.

A kiállított alkotások:

A kiállítások megnyitóinak zenei hangulatát Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész a ”Sola Fide” Közösségi és Kulturális Egyesület képviselője szolgálta aki az első megnyitón az általa mélyhegedűre átírt Lászlóffy Zsolt „Pârâul ascuns” és Hilda Jerea „Din drâmboaie”, illetve Zoltán Kodály Bicinia nr. 18 műveit adta elő Sérgio Kuhlmann feldolgozásában.

A második megnyitón pedig: Enrico Toselli ”Serenade”, Acchille Simonetti ”Madrigale”, Antonio Lotti ”Aria Pur dicesti”, Mathilde C. Marchesi ”Ave Maria” az előadó mélyhegedűre átírt alkotásait illetve Giacomo Puccini „Requiem” szoló mélyhegedűre átírt alkotásait adta elő.

A megnyitók végén sorosoláson húzták ki azon nyertes résztvevők neveit akik az Euro Foto Art Könyvkiadó gondozásában megjelen albumokat nyerték el, köztük a Kárpát-medencei online technikai és fotóművészeti tanfolyam végzőseinek vizsag alkotásaival ilusztrált az Én Településem című albumot!

A kiállítás alkotásait be fogják mutatni egy hónapon keresztül a nagyváradi modern tömegközlekedési járművek képernyőin is. Az élő kiállítást meg lehet tekinteni a ”Vilidár István” Galériában augusztus 10.-ig naponta 08:00 – 20:00 között, míg a másodikat a ”Matei Stegerean” galériában ugyancsak augusztus 10.-ig munkanapokon 16:00 – 20:00 óra között, melyekre a belépés ingyenes!

Képek a megnyitóról: