Mezey Lajos – Nagyvárad első fotográfusa

Mezey Lajos, (Nagyvárad, 1820. október 3. – Nagyvárad, 1880. július 29.) magyar festőművész, fotográfus. A biedermeier és a romantika jegyében alkotott. Szülővárosában portré- és oltárképfestőként működött. Az első hazai fotográfusok közé tartozott.

A Bihar megyei Érszalacsi Római Katolikus Templom számára  alkotta meg a Szent László királyoltárképet. 1844 júniusában a Nagyváradi Bíróság Mezeyt és Böhm Pál cégfestőt szakértőnek rendelte ki.

A nagyváradi Mihai Pavel püspök, egykori Közép utca 3. szám alatti első fényképészeti műhelyében készítette el 1852-ben első dagerrotípiáját. Ebben az időben alkotta néhány tussal színezett nedves eljárású papírképét.

Mezey az 1850-es évek eleje óta foglalkozott fényképezéssel. A Nemzeti Múzeum gyűjteményében található egy 1852–ben készült dagerrotípia, mely kislányával ábrázolja. Ebből az időből ismerjük néhány tussal színezett nedves eljárású papírképét.

1864-ben átépítette házát, és barátjával, Kőrössy József vándorfényképésszel közös műtermet nyitott. Mezey Bécsbe utazott Székely József fotográfushoz a szükséges eszközök beszerzéséért és szakmai tanácsokért. Lefényképeztette magát festőállvány előtt állva, kezében ecsettel és palettával.

Nagyváradon ekkor már több fényképészeti műterem is működött, melyek közül Mezeyé és Lojanek Jánosé volt a legnépszerűbb. Ők ketten közös alkalmi kiállításokat is rendeztek. Több mint 100 fényképét őrzik köz- és magángyűjteményekben. Ezek túlnyomó többsége vizitkártya-portré. Számos önarcképe maradt fenn. Képeinek egy részén feltűnik az általa festett műtermi háttér. Gyermekeiről humoros beállítású térhatású felvételeket készített.

Egy dupla-expozíciós képe, amelyen önmagának mutat grimaszt saját szellemképe, az első hazai montázsképek egyike. Felesége emlékére A halál allegóriája című kompozíciót készítette el. Fekete lepellel leborított festőállványa és egy koponya mellé helyezte elhunyt hitveséről és annak családtagjairól készített festményeit.

A város őt  kérte fel, hogy  Ferenc József és Erzsébet királyné uralkodó pár számára,- akik 1857-ben országos körútjuk  alkalmával Nagyváradra látogattak,- készítsen ajándékot. A kellékek beszerzéséért Bécsbe utazott. Barátjával Kőrössy József vándorfényképésszel 1864-ben átépítette házát és közös műtermet nyitottak.

Születésének 200. éves évfordulójára a Városi Múzeum-Kúlturális Központ és az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület három nyelvü jubileumi katalógust adott ki az Euro Foto Art Könyvkiadó gondozásában, emléksírhelyet és emléktáblát lepleztek le a nagyvárad Rulikovszki temető személyiségek sétányán, melynek bronz doborműveit Deák Árpád szobrász készítette. 41 eredeti kabinet méretó fotográfiáit a Körösvidéki Muzeúm – Muzeumi Komplexumhoz tartozó Városi Múzeumban vannak kiállítva.